PROGRAM

Prvi bh. festival printanih majica i dizajna MAYA fest nastao je kao želja skupine pojedinaca okupljenih oko Udruženje za promociju dizajna i majice „MAJA“ da se putem jednog ovakvog festivala popularizuje subkultura printanja i nošenja printanih majica.

Printane majice već decenijama predstavljaju jedan od vidova subverzivnog društvenog potencijala, putem kojih se javnosti, ali i društvenoj sredini mogu poslati različite poruke. Nastale u ozračju alternativnog kulturnog miljea majice sa printom, slikom ili tekstualnom porukom, jesu i pitanje stilske osobenosti pojedinca, ali i prostor za artikulisanje vlastitog stava, pogleda na svijet ili čak bunta. Imajući na umu pozitivan potencijal takvog izraza, ali i umjetničkih mogućnosti koje se na polju dizajna pružaju u procesu izrade printanih majica, držimo da je pokretanje jednog ovakvog festivala višestruko svrsishodno. U tom pogledu nastojaćemo da naš festival profilišemo kao mjesto susretanja profesionalaca i ljubitelja printane majice, te događaj koji će svojom neobičnošću biti platforma jedne nove  društvene alternative.

Pored izlagača iz oblasti dizajna i printanih majica naš festival će nastojati okupljati i izlagača iz drugih djelatnosti, kao što su karikature, street arts, tatto, prizvođači craft piva ili handmade nakita. Prvi bh. festival printane majice će nuditi i radionice vezane za različite tehnike printanja i dizajna, kao i radionice prilagođene djeci svih uzrasta.

Nadamo se da će ovaj festival postati ljetnja tradicija Sarajeva, i da će glavni grad BiH ovim događajem dobiti još jednu manifestaciju koja baštini druženje, dobru zabavu i konstruktivan dijalog između različih socijalnih grupa, njihovih interesovanja i stilova.

 

Program 1. Maya Festivala majice u Sarajevu

10:00 – OTVORENJE

12:00 – 18:00 – DJEČIJI KUTAK

13:00 – PREDSTAVLJANJE UČESNIKA i TEHNIKA PRENOŠENJA MOTIVA NA MAJICE

14:00 – LIVE PRINT MAJICA

15:0020:00 – RECIKLAŽA MAJICA

20:00 – SVIRKA

22:00 – KRAJ